We claimen allemaal dat we heel graag meer betrokkenheid zouden willen bij onze medewerkers: dat ze hun job ernstiger zouden nemen, dat ze minder fouten zouden maken, dat ze jou niet voor het kleinste nodig hebben.

 

Maar aan de andere kant, heb je ook van die managers/zaakvoerders die hun kennis of de informatie waar ze over beschikken halsstarrig blijven vasthouden en verborgen houden, omdat dit hen het gevoel geeft dat ze belangrijk of zelfs onmisbaar zijn. En laat dat nu net √©√©n van de grote struikelblokken zijn om betrokken medewerkers te krijgen …

Vooraf

Als je naar HR kijkt, dan zal alleen al de blik waarmee je dit doet grotendeels bepalen hoe succesvol jouw HR beleid precies zal zijn.

Dit lijkt een sterke uitspraak, maar ik ben hier in de loop van mijn carrière zo vaak mee geconfronteerd dat ik er een 13-delige reeks aan artikels aan zal weiden.

En je zal inderdaad merken dat vooroordelen één van jouw grootste struikelblokken zijn op je weg naar succes. Wil je vooruit, verruim dan je blik!

In deze reeks ga ik 13 vaak gehoorde uitspraken weerleggen, en jou leren hoe je op een andere, veel succesvollere manier ernaar kan kijken en hiermee kan omgaan!

Misvatting 11: Mensen hoeven niet alles te weten

Als zaakvoerder van een KMO heb jij de meeste kennis van jouw bedrijf. Je kent de “ins” en de “outs”, de positieve en de minder positieve kanten. Je weet wanner de cijfers goed zijn, en wanneer ze iets minder goed zijn.

 

De verleiding is dan ook heel groot om deze kennis enkel voor jezelf te houden, of maar voor een stuk te delen met jouw mensen. Dit kan zijn omdat je jouw kennis niet uit handen wil geven uit angst dat iemand te veel kennis zou krijgen, of je bent misschien van het “verdeel en heers” principe, waar je maar stukjes kennis aan verschillende medewerkers geeft zonder dat ze een totaalbeeld hebben, of je vindt gewoon dat de informatie hen niet aangaat …

 

Dit is echter geen voorbeeld van goed en open leiderschap. Het achterhouden van informatie of kennis heeft meer nadelen dan voordelen! Het is in de eerste plaats een teken dat je jouw medewerkers niet vertrouwt. En zoals we eerder al aangaven is vertrouwen een basis voorwaarde voor een performant HR beleid, waar jouw mensen voor jouw door het vuur gaan!

 

Een bijkomend nadeel is ook dat jouw medewerkers zonder de nodige transparantie hun job niet naar behoren kunnen uitvoeren! Als ze niet beschikken over alle informatie, dan kunnen ze niet oordelen over de beslissingen die genomen moeten worden. We zagen eerder dat je medewerkers moet responsabiliseren. In dat geval moeten ze ook kunnen beschikken over alle nodige kennis en informatie, anders mag je er niet van uit gaan dat ze hun resultaten moeten behalen.

 

Zonder alle nodige achtergrondkennis, gaan jouw medewerkers ook bepaalde van jouw beslissingen niet begrijpen. En zonder begrip kunnen ze er ook niet achter staan, of gaan ze zelfs dwarsliggen!

 

Transparant en open zijn is dus de boodschap! Hoe meer info je deelt, hoe meer jouw medewerkers jou kunnen begrijpen en helpen!

 

  • Informatie openlijk delen, toont een blijk van vertrouwen in jouw medewerkers! Dit zorgt er op zijn beurt voor dat zij open zijn naar jou toe (zoals vorige week aan bod kwam)
  • Als je medewerkers informeert, geef je ook een signaal dat ze echt deel uitmaken van jouw onderneming. Ze gaan zich betrokken voelen!
  • Door informatie en kennis te delen, ga je medewerkers aanzetten om mee te denken, en oplossingen of opportuniteiten te zoeken.
  • De juiste informatie zal jouw medewerkers helpen om jouw beslissingen beter te begrijpen en te aanvaarden.

 

Je werft geen competente medewerkers aan om hen nadien als marionetten te bespelen door maar half eerlijk te zijn, of gegevens achter te houden. Streef in al jouw processen openheid en eerlijkheid na, en geeft hierin het eerste voorbeeld. En ook als de informatie die je geeft al eens negatief is, dan blijft het nuttig om ze te delen: je hoeft niet alle zorgen zelf te dragen, en de kans is groot dat jouw medewerkers helpen zoeken naar de juiste oplossing om uit de situatie te geraken!

 

Wil je echt een goede manager zijn? Zorg dan dat je jezelf kan overbodig maken. En dat kan maar als jouw medewerkers perfect weten waar ze aan toe zijn, en als jouw kennis goed gedocumenteerd is!

 

Zoek je een concreet actieplan om jouw HR naar een hoger niveau te tillen, download dan gerust mijn ebook, of kijk op https://upteamizer.eu

 

Upteamizer – Bring out the BEST in people!

 

About us

Upteamizer was founded in 2021 by HRinFlow, and is the ultimate result of a strong partnership with The Talentbox.

By joining forces, HRinFlow and The Talentbox have created a streamlined HR-solution that brings together their years of experience in Human Resources and the development & implementation of talent management tools.

HRinFlow’s expertise in small and midsized companies along with The Talentbox’s specialised knowledge of major organisations make Upteamizer a¬†powerful solution ideal for businesses of all sizes and needs.

Our approach

We strive to provide clients with a unique approach that is completely different from our competitors. Our hallmark traits are efficiency, pragmatism, and simplicity‚ÄĒall while being mindful of the client’s needs and timeline. We offer unmatched levels of service, flexibility and speed every step of the way, also after the go-live.

Forget long-winded meetings and endless analysis – with immediate results you get to see clear, tangible improvements in no time at the best possible price!

BEST VIEWED ON LARGE SCREEN

For the best possible reading experience, we suggest you to visit this page on a PC or tablet.