Lees in zowat alle vacatureteksten die verschijnen de eerste lijn bij het verwachtte profiel, en je zal bijna altijd een vereist diploma zien staan. Vaak wordt er ook een vermelding gemaakt van bepaalde kennis of hard-skills die je moet bezitten (bv. kennis Excel) en heel soms wordt ook verwezen naar vaardigheden.

 

Vreemd genoeg is het vooral het laatste element die bepaalt of iemand succesvol is in zijn job. Waarom staat dan het diploma als eerste criterium? En waarom vinden we toch geen geschikte medewerkers voor onze vacatures? Zetten we door die focus geen te grote drempel op voor de medewerkers die misschien zeer geschikt zouden zijn voor de job? Wat is nu precies de waarde van dat diploma?

Vooraf

Als je naar HR kijkt, dan zal alleen al de blik waarmee je dit doet grotendeels bepalen hoe succesvol jouw HR beleid precies zal zijn.

Dit lijkt een sterke uitspraak, maar ik ben hier in de loop van mijn carrière zo vaak mee geconfronteerd dat ik er een 13-delige reeks aan artikels aan zal weiden.

En je zal inderdaad merken dat vooroordelen één van jouw grootste struikelblokken zijn op je weg naar succes. Wil je vooruit, verruim dan je blik!

In deze reeks ga ik 13 vaak gehoorde uitspraken weerleggen, en jou leren hoe je op een andere, veel succesvollere manier ernaar kan kijken en hiermee kan omgaan!

Misvatting 12: Diploma is belangrijk

Heel het schoolse systeem is gebouwd op het behalen van een diploma. We leren dat hoe hoger het diploma is, hoe beter het is voor jou! Je bent slimmer, je bent “beter” dan iemand anders, je bent (letterlijk) meer waard …

 

Toen ik zelf afstudeerde, dacht ik dus dat mijn diploma een garantie was op een leuke job en een succesvolle carrière! Hoe fout kon ik zijn!

 

Wat bleek, van zodra dat ik in het bedrijfsleven stapte, was ik het groentje die het saaie en vervelende werk moest doen. Mijn eerste job was een aaneenschakeling van hersenloze, uitvoerende en repetitieve taakjes die niemand anders wilde doen. Elke week verliep volgens hetzelfde eindeloze stramien … Ik wilde graag betrokken worden bij projecten, maar ik kon niet meepraten over de materie. Ik wilde mij graag profileren, maar ik had de juiste attitudes niet. Ik wilde graag interessanter werk, maar had de ervaring niet. Nochtans had ik wel het “hoogste” diploma in het kantoor waar ik werkte …

 

Het heeft maar heel kort geduurd vooraleer ik door had dat mijn diploma eigenlijk maar een vodje papier was, en dat ik mijn job en mijn carrière zelf moest gaan opbouwen. Mijn schoolse kennis heeft hierin eigenlijk maar een heel kleine rol gespeeld.

 

Dat werd ook bewezen op het moment dat ik zelf in HR werkte en aanwervingen deed: enkele van de meest succesvolle aanwervingen die ik gedaan heb, waren mensen die geen, of een “laag” diploma hadden. Maar zij hadden wel de attitude, de vaardigheden, de passie en het doorzettingsvermogen om er te staan en om uit te blinken!

 

No alt text provided for this image

 

Voor mij waren de eerste maanden of jaren in het bedrijfsleven een lesje in nederigheid. Nederigheid tegenover al diegene die wel doorhadden waar het echt om draait!

 

  • Talenten en passies zijn het echte goud! Probeer ze te ontdekken (jouw eigen en die van jouw medewerkers) en benut ze maximaal!
  • Als mensen werken vanuit hun passie, dan gaan ze schitteren en werken ze met plezier
  • Kennis kan je veel makkelijker aanleren dan vaardigheden, attitudes of talenten

 

Heeft een diploma en onderwijs dan helemaal geen nut? Zeker wel, een goede basisopleiding blijft nodig om mensen te laten functioneren in de maatschappij en voor sommige beroepen is een specifiek diploma natuurlijk vereist, maar mensen zijn veel meer dan enkel de “kennis” die ze bezitten. Gelukkig begint het onderwijs dat stilaan ook in te zien, en wordt er tegenwoordig veel meer aandacht besteedt aan het aanleren van vaardigheden, het ontdekken & ontwikkelen van talenten en het belang van attitudes.

 

Zoek je een concreet actieplan om jouw HR naar een hoger niveau te tillen, download dan gerust mijn ebook, of kijk op https://upteamizer.eu

 

Upteamizer – Bring out the BEST in people!

 

About us

Upteamizer was founded in 2021 by HRinFlow, and is the ultimate result of a strong partnership with The Talentbox.

By joining forces, HRinFlow and The Talentbox have created a streamlined HR-solution that brings together their years of experience in Human Resources and the development & implementation of talent management tools.

HRinFlow’s expertise in small and midsized companies along with The Talentbox’s specialised knowledge of major organisations make Upteamizer a powerful solution ideal for businesses of all sizes and needs.

Our approach

We strive to provide clients with a unique approach that is completely different from our competitors. Our hallmark traits are efficiency, pragmatism, and simplicity—all while being mindful of the client’s needs and timeline. We offer unmatched levels of service, flexibility and speed every step of the way, also after the go-live.

Forget long-winded meetings and endless analysis – with immediate results you get to see clear, tangible improvements in no time at the best possible price!

BEST VIEWED ON LARGE SCREEN

For the best possible reading experience, we suggest you to visit this page on a PC or tablet.