Met dit artikel begeef ik mij op glad ijs! De relatie tussen vakbonden en bedrijven is in heel wat organisaties of KMO’s erg gespannen. Ik wil dus geen extra olie op het vuur te gooien!

 

Toch lijkt het mij een bijzonder interessant onderwerp om onder de aandacht te brengen, want de “strijd” die er vaak heerst tussen beide partijen is vooral gefocust op de onderlinge verschillen, terwijl een samenwerking net enorme kansen biedt!

 

Hoe je kijkt naar de vakbond en hoe je ermee omgaat, zal bepalen of je samenwerkt of elkaar tegenwerkt. Tijdens mijn loopbaan heb ik beide gezien, maar heb ik ook zelf de verschuiving van een harde & strijdvaardige, naar een positieve & actief meedenkende vakbondsdelegatie mogen ervaren.

Vooraf

Als je naar HR kijkt, dan zal alleen al de blik waarmee je dit doet grotendeels bepalen hoe succesvol jouw HR beleid precies zal zijn.

Dit lijkt een sterke uitspraak, maar ik ben hier in de loop van mijn carrière zo vaak mee geconfronteerd dat ik er een 13-delige reeks aan artikels aan zal weiden.

En je zal inderdaad merken dat vooroordelen één van jouw grootste struikelblokken zijn op je weg naar succes. Wil je vooruit, verruim dan je blik!

In deze reeks ga ik 13 vaak gehoorde uitspraken weerleggen, en jou leren hoe je op een andere, veel succesvollere manier ernaar kan kijken en hiermee kan omgaan!

Misvatting 13: De vakbond wil het bedrijf kapot

Vakbonden en KMO’s, het is niet de meest succesvolle combinatie! In veel bedrijven heerst er dan ook een continue strijd tussen beide partijen. KMO’s hebben het gevoel dat de vakbond “alles kapot wil” en ze zijn ze liever kwijt dan rijk!

 

Ik geef toe dat ik ook al regelmatig vakbondsvertegenwoordigers ontmoet heb, die die rol eigenlijk alleen vanuit eigenbelang op zich nemen: omdat ze dan beschermd zijn, of iets meer rechten hebben, omdat ze dan in een ideale positie zitten om te onderhandelen over hun eigen voorwaarden, …

 

Als we echter kijken naar de geschiedenis van de industriële revolutie en de mistoestanden die er toen heersten, mogen we blij zijn dat de vakbonden toen ontstaan zijn, en opgekomen zijn voor de rechten van onze voorouders. Het is dank zij hen dat wij de kans gekregen hebben om een opleiding te volgen, dat er veiligere werkomstandigheden gekomen zijn, en dat mensen nu een deftig inkomen hebben!

 

Het zou dus erg oneerbiedig zijn om deze organisaties te verwijten dat ze de bedrijven kapot willen.

 

Maar net zoals er nog altijd werkgevers zijn die misbruik maken van hun werknemers, zijn er op vandaag ook nog altijd vakbondsvertegenwoordigers die hun positie misbruiken uit eigen belang …

 

Als werkgever heb je hier echter een impact op. Maar ook hier is het belangrijk dat je jouw kijk op de vakbond bijstelt!

 

De vakbond heeft zijn nut, en je moet de aanwezigheid ervan aanvaarden, of je dit nu wil of niet! Jouw verzetten is olie op het vuur gieten, en zorgt er enkel voor dat de relatie (nog meer) verzuurt!

 

In plaats van je te verzetten, probeer de vakbond te omarmen, en samen te bouwen aan een beter bedrijf! Maar niet zomaar … !

 

  • Een gezond bedrijf met gelukkige werknemers is in het belang van beide partijen! De vakbond wil jouw bedrijf dus helemaal niet kapot!
  • Focus enkel op dit gezamenlijk belang! Probeer voor elke vraag van de vakbond het voordeel voor beide partijen duidelijk en evenwichtig te definiëren.
  • De vakbond moet ook zelf de borst nat maken! Ze mogen niet enkel problemen bij jouw neerleggen, maar actief mee zoeken naar oplossingen die voor beide partijen haalbaar zijn! Kaats “vragen” altijd terug als ze zelf geen goede oplossing voorstellen.

 

In het verleden heb ik zelf vaak met vakbonden te maken gekregen. Als je de vakbondsvertegenwoordigers respecteert, en als je actief en samen streeft naar een gezamenlijk belang, dan kan de vakbond een waardevolle bondgenoot worden.

 

En nog eens: gelukkige en betrokken medewerkers zijn ook (en vooral) in jouw belang. Waarom zou je dan de vakbond niet inschakelen in dit traject? Hoe je dit kan doen kan je in detail lezen in het stappenplan in mijn ebook.

 

Zoek je een concreet actieplan om jouw HR naar een hoger niveau te tillen, download dan gerust mijn ebook, of kijk op https://upteamizer.eu

 

Upteamizer – Bring out the BEST in people!

 

About us

Upteamizer was founded in 2021 by HRinFlow, and is the ultimate result of a strong partnership with The Talentbox.

By joining forces, HRinFlow and The Talentbox have created a streamlined HR-solution that brings together their years of experience in Human Resources and the development & implementation of talent management tools.

HRinFlow’s expertise in small and midsized companies along with The Talentbox’s specialised knowledge of major organisations make Upteamizer a powerful solution ideal for businesses of all sizes and needs.

Our approach

We strive to provide clients with a unique approach that is completely different from our competitors. Our hallmark traits are efficiency, pragmatism, and simplicity—all while being mindful of the client’s needs and timeline. We offer unmatched levels of service, flexibility and speed every step of the way, also after the go-live.

Forget long-winded meetings and endless analysis – with immediate results you get to see clear, tangible improvements in no time at the best possible price!

BEST VIEWED ON LARGE SCREEN

For the best possible reading experience, we suggest you to visit this page on a PC or tablet.