In vorig artikel leerden wij dat je jouw personeel niet als kost mag bekijken, maar eerder als een investering. Zo focus je meer op hun toegevoegde waarde, en op een langere termijn relatie. 

Deze week ga ik in deel 2 een nieuwe misvatting over HR de wereld uit helpen, namelijk dat HR moeilijk zou zijn …

Vooraf

Als je naar HR kijkt, dan zal alleen al de blik waarmee je dit doet grotendeels bepalen hoe succesvol jouw HR beleid precies zal zijn.

Dit lijkt een sterke uitspraak, maar ik ben hier in de loop van mijn carrière zo vaak mee geconfronteerd dat ik er een 13-delige reeks aan artikels aan zal weiden.

En je zal inderdaad merken dat vooroordelen één van jouw grootste struikelblokken zijn op je weg naar succes. Wil je vooruit, verruim dan je blik!

In deze reeks ga ik 13 vaak gehoorde uitspraken weerleggen, en jou leren hoe je op een andere, veel succesvollere manier ernaar kan kijken en hiermee kan omgaan!

Misvatting 2: HR is moeilijk

Een vaak gehoorde opmerking van KMO’s is dat men een beeld heeft dat HR heel moeilijk is. En ik begrijp die reactie!

Als ik er de literatuur op nalees, dan wordt ik omvergeblazen door allerhande modellen of andere intellectuele gedrochten die zelfs een doorwinterde HR- man afschrikken! Door de opkomst van het internet en de toegankelijkheid van informatie, moeten organisaties zich kunnen differentiëren van elkaar door te innoveren, of door het uitdenken van nieuwe theorieën om klanten aan te trekken. Jammer genoeg wordt het voor iemand die niet thuis is in de materie heel moeilijk om zich nog een juiste beeld te vormen van wat ze nu eigenlijk moeten doen op vlak van HR.

Ik probeer mij met upteamizer net te differentiëren door het omgekeerde te doen: terugkeren naar de essentie, en die is op zich eigenlijk niet zo complex!

Je hebt uiteraard het hele wettelijke kader, en de complexiteit van de loonsverwerking, maar het is tegenwoordig sowieso erg gangbaar om dit uit te besteden aan een sociaal secretariaat.

De complexiteit die ervaren wordt door veel zaakvoerders van KMO’s is één van de grote redenen waarom hier niet mee begonnen wordt! Het is een slecht excuus om niets te hoeven veranderen.

En wat als ik je nu zeg dat je vandaag kan beginnen met de verandering. Veel kleine stapjes maken ook een groot verschil, en ze zijn veel minder lastig om te nemen!

No alt text provided for this image

Daarenboven kan je ook al een enorm verschil maken door kleine ingrepen: 20% van de inspanningen zorgen voor 80% van het resultaat! Pareto had dit al door in de 19e eeuw!

No alt text provided for this image

Waarom zou je wachten tot je 100% van het resultaat hebt, als je al heel snel jouw 80% kan laten renderen. Het is kwestie van er aan te beginnen.

Daarnaast is verandering ook als een sneeuwbal. Eenmaal die begint te rollen wordt het veel makkelijker om bijkomende resultaten te bereiken. Het is ook makkelijker om kleine veranderingen door te voeren, dan om het volledige beleid in één keer om te gooien. Door te focussen op quick-wins, zal je ook snel medestanders vinden die jouw willen helpen in jouw traject.

Maar zoals ik ook eerder al zei, is de eerste stap het aanpassen van jouw kijk op HR. In plaats van te wachten met handelen, probeer al eens om jouw beeld van jouw personeelsbeleid anders te focussen:

  • Kijk steeds met een positieve bril, en geloof fundamenteel in het goede en in de kwaliteiten van jouw werknemers! Hierdoor zal je dit ook naar boven kunnen brengen!
  • Denk toekomstgericht en denk vooruit: jouw medewerkers werken mee aan jouw lange termijn doel.
  • Jullie werken “samen” aan hetzelfde doel! Focus op het gezamenlijke belang en niet op de verschillen.

Volgende week komt er een heel interessant thema aan bod, en spreek ik onder meer over een oorlog en een vlammetje … Hou mijn posts dus zeker in de gaten!

Wil je zeker geen enkele post missen, volg upteamizer dan op Linkedin. Zo krijg je alle artikels in jouw newsfeed.

Zoek je een concreet actieplan om jouw HR naar een hoger niveau te tillen, download dan gerust mijn ebook, of kijk op https://upteamizer.eu

Upteamizer – Bring out the BEST in people!

About us

Upteamizer was founded in 2021 by HRinFlow, and is the ultimate result of a strong partnership with The Talentbox.

By joining forces, HRinFlow and The Talentbox have created a streamlined HR-solution that brings together their years of experience in Human Resources and the development & implementation of talent management tools.

HRinFlow’s expertise in small and midsized companies along with The Talentbox’s specialised knowledge of major organisations make Upteamizer a powerful solution ideal for businesses of all sizes and needs.

Our approach

We strive to provide clients with a unique approach that is completely different from our competitors. Our hallmark traits are efficiency, pragmatism, and simplicity—all while being mindful of the client’s needs and timeline. We offer unmatched levels of service, flexibility and speed every step of the way, also after the go-live.

Forget long-winded meetings and endless analysis – with immediate results you get to see clear, tangible improvements in no time at the best possible price!

BEST VIEWED ON LARGE SCREEN

For the best possible reading experience, we suggest you to visit this page on a PC or tablet.