
Degenen die dachten dat HR veel te moeilijk was, hebben in het artikel van vorige week geleerd dat je best begint met de essentie, namelijk een positieve kijk op jouw personeel en op de lange termijndoelen die jullie samen willen bereiken. Met 20% van de inspanning kan je al 80% procent van het resultaat bereiken. Het is in de eerste plaats gewoon een kwestie om er aan te beginnen, en niet te wachten op de perfectie …
Deze week ga ik in deel 3 een nieuwe misvatting over HR de wereld uit helpen, namelijk dat je geen goed personeel meer zou vinden …
Vooraf
Als je naar HR kijkt, dan zal alleen al de blik waarmee je dit doet grotendeels bepalen hoe succesvol jouw HR beleid precies zal zijn.
Dit lijkt een sterke uitspraak, maar ik ben hier in de loop van mijn carrière zo vaak mee geconfronteerd dat ik er een 13-delige reeks aan artikels aan zal weiden.
En je zal inderdaad merken dat vooroordelen één van jouw grootste struikelblokken zijn op je weg naar succes. Wil je vooruit, verruim dan je blik!
In deze reeks ga ik 13 vaak gehoorde uitspraken weerleggen, en jou leren hoe je op een andere, veel succesvollere manier ernaar kan kijken en hiermee kan omgaan!
Misvatting 3: Je vindt geen goed personeel meer
De “war for talent” … iedereen heeft er tegenwoordig de mond van vol! Niemand lijkt nog goede medewerkers te kunnen vinden en het lijkt of alle talent plots van de aardbol verdwenen zou zijn.
Los van het feit dat deze uitspraak erg fatalistisch is, en de indruk geeft alsof je zelf geen enkele impact zou hebben op de kwaliteit van jouw aanwervingen, is ook deze uitspraak een verdoken excuus voor een haperend HR beleid. Meer nog! Door deze uitspraak te doen, doe je afbreuk aan de kwaliteiten van jouw aanwezige personeel!
Dit is een typisch verschijnsel bij bedrijven die met een zeer beperkte blik kijken naar hun HR en hun personeel. Het is eigenlijk een teken van rigiditeit! Het kan inderdaad zijn dat het beeld van de ideale of perfecte medewerker die je in jouw hoofd had niet rondloopt op de arbeidsmarkt, maar dan is het aan jou om alternatieven te verzinnen, en die zijn soms veel beter dan jouw oorspronkelijke idee! Zo bewijst ook onderstaande casus:
In één van de bedrijven die ik begeleid heb, waren er grote uitbreidingsplannen in de productie. Er zou een nieuwe hoogtechnologische lijn bij komen en er zouden tientallen hooggeschoolde operatoren moeten aangeworven worden. De bestaande populatie van operatoren zou “niet in staat zijn om die lijn te bedienen”.
Enkele weken na het uitschrijven van die vacaturen was er nog niet 1 ingevuld. Meer nog, er had zich zelfs nog geen enkele valabele kandidaat aangemeld. De ligging van het bedrijf was één van de oorzaken hiervan, maar voornamelijk de eisen die gesteld werden: hoogopgeleide jonge medewerkers die aan een productielijn zouden moeten staan. Dit was niet de meest sexy job waarvoor de kandidaten in een rij zouden staan.
Tot we beslisten om onze aanpak volledig om te gooien!
We beslisten om met een doorschuifsysteem te werken:
- de operatoren kregen de kans om de nieuwe lijn aan te leren
- de hulp-operatoren kregen de kans om operator te worden (op de oude lijnen)
- de inpakkers kregen de kans om hulp- operator te worden
- … en wij zouden de instroom vooral focussen op de inpakkers.
Voorwaarde was wel dat de medewerkers de opleiding en overdracht van hun opvolgers perfect moesten organiseren.
Het succes van deze beslissing was enorm! Mensen kregen perspectief, ze kregen de kans om zich te ontwikkelen, maar kregen ook erkenning voor hun eigen kennis en kwaliteiten, en de autonomie om hun opvolgers op te leiden.
De vacatures voor de nieuwe lijn werden in een sneltempo opgevuld, maar wat belangrijker was: de betrokkenheid in de onderneming had een enorme boostgekregen! Waar het personeelsbeleid voordien eerder problematisch verliep, zakten de absenteïsme-cijfers en het verloop enorm, en nam de productiviteit sterk toe! Ook de sfeer tussen de medewerkers onderling werd opperbest!
Door met een open blik te kijken naar jouw personeel, en door in hen te investeren, bereik je af en toe veel betere resultaten dan als je met een paardenbril vasthoudt aan jouw principes! Vooraleer je nieuw personeel aanwerft, moet je kijken welke talenten je al in huis hebt, die je misschien niet gebruikt of nog niet ontdekt hebt:
- Ga op zoek naar het “vlammetje” bij jouw medewerkers! Wat maakt dat zij iets met plezier gaan doen? Wat geeft hen energie?
- Probeer hen die passies en interesses te laten gebruiken in hun job! Dit geeft je medewerkers vleugels! En je plukt er zeker ook de vruchten van!
- Dit alles veronderstelt dat je flexibeler wordt, en de bestaande functies en structuren durft te herzien!
Het innerlijke “vlammetje” is één van de meest krachtige metaforen die je kan gebruiken als het over “betrokkenheid”, “motivatie”, “werkgeluk”, … gaat. Als je tijdens een gesprek met je medewerkers eens wil polsen naar welk stuk van zijn job hem het meeste voldoending geeft, dan moet je maar eens vragen wat zijn vlammetje het meeste doet branden.
Dit beeld is zo krachtig dat de meeste medewerkers dit dadelijk zonder aarzelen kunnen verwoorden. Als je vervolgens vraagt wat er zou kunnen bijdragen dat dit vlammetje nog harder gaat branden, dan raak je de essentie van de jobvreugde van die medewerker aan! Geef hem de brandstof om zijn vlammetje fel te laten oplaaien en deze medewerker gaat voor jou “door het vuur” (kwestie van de beeldspraak door te trekken)! Doe dit op grote schaal en de groei van jouw bedrijf is niet meer te stoppen!
Maar het omgekeerde is helaas ook waar. Medewerkers die er niet in slagen om hun innerlijke vlam te laten branden, doven uit in hun job …
In het artikel van volgende week, gaan we onderzoeken of het perfect uitvoeren van de taken een criterium is om te bepalen wie de beste werknemer is … Hou mijn posts dus in de gaten!
Wil je zeker geen enkele post missen, volg upteamizer dan op Linkedin. Zo krijg je alle artikels in jouw newsfeed.
Zoek je een concreet actieplan om jouw HR naar een hoger niveau te tillen, download dan gerust mijn ebook, of kijk op https://upteamizer.eu
Upteamizer – Bring out the BEST in people!
