
Vorige week leerden we dat het beeld dat het motiveren van mensen veel geld kost, eigenlijk helemaal niet klopt, in tegendeel zelfs! Wil je dat artikel nog eens nalezen, dan kan je het hier terugvinden.
Deze week gooien we het over een andere boeg, en hebben we het over weerstand tegen verandering …
Veranderingstrajecten zijn namelijk vaak moeilijk … Je hebt medewerkers die heel erg open staan voor vernieuwing, maar je hebt ook medewerkers die halsstarrig vasthouden aan oude manieren van werken of oude gewoontes, en zich verzetten tegen elke wijziging. Over deze laatste groep wil ik het vandaag even hebben, want als overtuigen niet helpt, kan luisteren wel de juiste oplossing zijn …
Vooraf
Als je naar HR kijkt, dan zal alleen al de blik waarmee je dit doet grotendeels bepalen hoe succesvol jouw HR beleid precies zal zijn.
Dit lijkt een sterke uitspraak, maar ik ben hier in de loop van mijn carrière zo vaak mee geconfronteerd dat ik er een 13-delige reeks aan artikels aan zal weiden.
En je zal inderdaad merken dat vooroordelen één van jouw grootste struikelblokken zijn op je weg naar succes. Wil je vooruit, verruim dan je blik!
In deze reeks ga ik 13 vaak gehoorde uitspraken weerleggen, en jou leren hoe je op een andere, veel succesvollere manier ernaar kan kijken en hiermee kan omgaan!
Misvatting 6: Dwarsliggers ben je beter kwijt dan rijk
Je kent het allemaal: die vervelende werknemer uit de productie, of de boekhouding die altijd een opmerking heeft als er iets verandert of als er iets nieuws beslist wordt. Wat je ook probeert te doen, en hoe hard je ook jouw best doet om het uit te leggen, er komt altijd kritiek op. Beslissingen worden nooit aanvaard, en hij (of zij) ligt altijd dwars … En wat meer is, door zijn grote mond, beginnen ook de andere collega’s terughoudend te zijn.
Geef toe: zo’n werknemer ben je echt toch beter kwijt dan rijk!
Toch moet je jezelf eerst even de bedenking maken over welk soort medewerker het gaat. Is het iemand die zijn werk niet goed doet, of is het iemand die zijn eigen job eigenlijk altijd correct en volgens het boekje doet. In dat eerste geval, mag je eigenlijk niet lang twijfelen: je moet die medewerker op het matje roepen, want hij verziekt de boel, en dit kan ook de motivatie van de andere medewerkers ondermijnen als je dit niet consequent aanpakt!
Merk je echter dat de medewerker zijn eigen job zeer degelijk doet, dan is er waarschijnlijk iets meer aan de hand, en zou het wel eens kunnen dat die medewerker een gegronde reden heeft om tegendraads te doen. Dit kan te maken hebben met een aangeboren weerstand tegen verandering, maar het kan ook zijn dat de medewerker onderbouwde bezwarenheeft tegen de gang van zake!
In beide gevallen is het aangewezen om eens constructief samen te zitten met die medewerker en met open vizier te luisteren naar de argumenten. De kans is groot dat de medewerker door zijn kritische blik bezwaren ziet die jij misschien over het hoofd ziet. Zijn feedback kan belangrijk zijn om jouw beslissingen bij te sturen.
Door te luisteren naar zijn argumenten, en indien mogelijk hier (deels) rekening mee te houden, kan je die medewerker mee krijgen in jouw verandering!
- Luister naar “constructieve dwarsliggers”. Dit zijn vaak betrokken medewerkers die door hun kritische blik terechte bezwaren zien, die je soms zelf over het hoofd ziet.
- Betrek deze medewerkers (pro)actief in veranderingsprojecten: zo ga je de dwarsligger niet alleen kunnen gebruiken in jouw veranderingstraject, maar zij worden vaak de grootste ambassadeurs van jouw verandering.
- Medewerkers betrekken en beroep doen op hun competenties geeft hen altijd een boost!
Hou er steeds rekening mee dat sommige mensen meer tijd nodig hebben om zich aan te passen aan verandering. Jij bent ongetwijfeld al lang op voorhand bezig met het denkproces die tot deze verandering geleid heeft, maar de medewerkers horen alleen het resultaat van dit denkwerk, en begrijpen daarom niet steeds jouw beweegredenen. Communiceer daarom regelmatig en vroeg genoeg in het proces, en geef mensen de kans om in dialoog te gaan.
Zoek je een concreet actieplan om jouw HR naar een hoger niveau te tillen, download dan gerust mijn ebook, of kijk op https://upteamizer.eu
Upteamizer – Bring out the BEST in people!