Ondertussen zitten we al over de helft van mijn reeks over “misvattingen over HR”! In het vorige artikel zagen we dat je beter eens in dialoog gaat met de “dwarsliggers” in jouw bedrijf. Misschien kunnen zij jou nieuwe inzichten geven…! Wil je dat artikel nog eens nalezen, dan kan je het hier terugvinden. 

 

Vandaag gaan we het hebben over de paradox tussen controle en vertrouwen. We gaan namelijk zien dat de kwaliteit van het werk niet toeneemt, naarmate je meer controles gaat inbouwen, in tegendeel zelfs. Verrassend genoeg is net loslaten en vertrouwen schenken een betere oplossing!

 

Mocht dit thema jou boeien, dan kan je ook eens mijn blog lezen over de “complexiteit van eenvoud” die ook een deel van dit thema behandelt.

Vooraf

Als je naar HR kijkt, dan zal alleen al de blik waarmee je dit doet grotendeels bepalen hoe succesvol jouw HR beleid precies zal zijn.

Dit lijkt een sterke uitspraak, maar ik ben hier in de loop van mijn carrière zo vaak mee geconfronteerd dat ik er een 13-delige reeks aan artikels aan zal weiden.

En je zal inderdaad merken dat vooroordelen één van jouw grootste struikelblokken zijn op je weg naar succes. Wil je vooruit, verruim dan je blik!

In deze reeks ga ik 13 vaak gehoorde uitspraken weerleggen, en jou leren hoe je op een andere, veel succesvollere manier ernaar kan kijken en hiermee kan omgaan!

Misvatting 7: Vertrouwen is goed, controle is beter

Als je medewerkers taken geeft, ben je nooit zeker hoe ze het er van afbrengen. Leveren ze de kwaliteit die je verwacht? Vullen ze hun tijd nuttig in? Nemen ze hun pauze niet te lang?

 

De verleiding is dan héél groot om controles te gaan invoeren. Liefst structureel: Je zorgt ervoor dat de kwaliteit nagekeken wordt van het werk dat geleverd wordt, je zorgt dat ze time-sheets moeten invullen, je voert een tijdsregistratiesysteem in voor het controleren van de werkuren, …

 

Zo ben je zeker dat je niet “bedrogen” wordt door jouw werknemers …

Of toch niet?

 

Wat denk je dat er zal gebeuren als iemand systematisch het werk van je werknemer controleert? Die zal er na een tijd op vertrouwen dat fouten er sowieso uit gehaald worden door de andere partij die de controles doet. Op termijn zal zijn eigen verantwoordelijkheidsgevoel verdwijnen, en zal de motivatie om geen fouten af te leveren volledig verdwenen zijn … Meer nog, als er uiteindelijk een fout zou doorgaan naar de klant, dan zal die werknemer zich niet eens schuldig of aangesproken voelen! Het was immers de verantwoordelijkheid van de collega om de fouten eruit te halen!

 

Laat je timesheets invullen? Wees dan zeker dat de medewerkers sowieso heel creatief zullen zijn met het invullen van die timesheets. Been there, done that! Moeten jouw werknemers punteren? Dan gaan ze allerhande manieren zoeken om de prikklok te omzeilen, bijvoorbeeld door collega’s te laten punteren. Of ze staan al 10 minuten op voorhand te wachten aan de klok om uit te tikken.

 

Controle neemt het intrinsieke verantwoordelijkheidsgevoel van jouw medewerker volledig weg, en het doodt het initiatief. Het is een blijk van wantrouwen ten opzichte van jouw mensen. Verwacht je dan dat zij jou gaan vertrouwen of respecteren?

 

In plaats van steeds meer controles in te bouwen, moet je streven naar het omgekeerde: geef hen net meer “echte” verantwoordelijkheid. Zorg dat de medewerker zich echt verantwoordelijk voelt!

Laat je de controle varen, dan kunnen er wonderlijke dingen gebeuren …
Kristin Neff

 

Resultaatgerichtheid en autonomie om de resultaten te behalen werken hiervoor bijzonder goed.

 

  • Geef medewerkers het gevoel dat ze echt verantwoordelijk zijn voor het resultaat. Zich verantwoordelijk voelen = verantwoordelijkheid nemen
  • Fouten maken, kan gebeuren. Zorg dat elke fout een leermoment wordt, en focus op de toekomst.
  • Hou rekening met de maturiteit van de medewerker en coach hen indien ze nu de eindverantwoordelijkheid nog niet aankunnen, door hen deelverantwoordelijkheden te geven.

 

De ene medewerker is de andere natuurlijk niet, en je moet hierin ook niet naïf zijn. Maar als de focus ligt op het groeien naar een verantwoordelijkheid voor het behalen van een bepaald resultaat, dan krijg je veel meer effect dan repressieve controles.

 

Zoek je een concreet actieplan om jouw HR naar een hoger niveau te tillen, download dan gerust mijn ebook, of kijk op https://upteamizer.eu

 

Upteamizer – Bring out the BEST in people!

About us

Upteamizer was founded in 2021 by HRinFlow, and is the ultimate result of a strong partnership with The Talentbox.

By joining forces, HRinFlow and The Talentbox have created a streamlined HR-solution that brings together their years of experience in Human Resources and the development & implementation of talent management tools.

HRinFlow’s expertise in small and midsized companies along with The Talentbox’s specialised knowledge of major organisations make Upteamizer a powerful solution ideal for businesses of all sizes and needs.

Our approach

We strive to provide clients with a unique approach that is completely different from our competitors. Our hallmark traits are efficiency, pragmatism, and simplicity—all while being mindful of the client’s needs and timeline. We offer unmatched levels of service, flexibility and speed every step of the way, also after the go-live.

Forget long-winded meetings and endless analysis – with immediate results you get to see clear, tangible improvements in no time at the best possible price!

BEST VIEWED ON LARGE SCREEN

For the best possible reading experience, we suggest you to visit this page on a PC or tablet.