Als zaakvoerder van een KMO ben jij de eindverantwoordelijke van wat er in jouw bedrijf gebeurt. Het is dus logisch dat jij beslist wat er gebeurt, hoe het gebeurt en wanneer het gebeurt. Toch?

 

Zo lang je alleen werkt, of in een heel klein team, zal dit werken en zal dit efficiënt zijn. Maar in de misvatting van deze week, gaan we zien dat als jouw team groeit, dit niet meer de meest ideale oplossing zal zijn.

 

Alhoewel ik hier spreek over zaakvoerders van KMO’s, kan je de lijn ook doortrekken naar (expert) medewerkers die plots leiding moeten geven of verantwoordelijkheid krijgen over (nieuwe) collega’s.

Vooraf

Als je naar HR kijkt, dan zal alleen al de blik waarmee je dit doet grotendeels bepalen hoe succesvol jouw HR beleid precies zal zijn.

Dit lijkt een sterke uitspraak, maar ik ben hier in de loop van mijn carrière zo vaak mee geconfronteerd dat ik er een 13-delige reeks aan artikels aan zal weiden.

En je zal inderdaad merken dat vooroordelen één van jouw grootste struikelblokken zijn op je weg naar succes. Wil je vooruit, verruim dan je blik!

In deze reeks ga ik 13 vaak gehoorde uitspraken weerleggen, en jou leren hoe je op een andere, veel succesvollere manier ernaar kan kijken en hiermee kan omgaan!

Misvatting 9: Je bent zowel stuurman als kapitein

Een KMO kan meestel vlot groeien als er voldoende vraag is naar het product die de core-business vormt van de organisatie: krijgt een zelfstandige schilder meer werk, dan werft hij een extra schilder aan, en kan men de omzet vrij makkelijk verdubbelen. Blijft de vraag stijgen, komt er een derde en een vierde schilder bij. Dit zal allemaal geen probleem vormen tot op het moment dat de zaakvoerder geen continu zicht meer heeft over wat er in het bedrijf gebeurt, omdat er bijvoorbeeld verschillende fysieke werven zijn, of omdat hij op prospectie moet bij nieuwe klanten, …

 

Dat is het moment waarop heel vaak de groeipijnen beginnen: het werk vraagt om meer structuur. In KMO’s blijft deze structuur echter vaak achterwege, omdat men veel te diep in het operationele werk zit, en de situatie wordt met de dag slechter. In de plaats dat je als zaakvoerder kan bezig zijn met het verder uitbouwen van zijn bedrijf, moet je nu van werf naar werf rijden om het werk te controleren, of om afwezige werknemers te vervangen, om fouten recht te trekken, …

 

In plaats van met jouw werk te kunnen bezig zijn, verschuift de focus nu enkel nog op “micro-management” en problem solving. Er is zelfs helemaal geen tijd meer om na te denken over structuur of om bezig te zijn met de verdere uitbouw van het bedrijf, en de groei stagneert.

 

Herkenbaar? Dat is het lot van heel veel groeiende KMO’s en betekent regelmatig ook het einde van het bedrijf!

 

Dit is het gevolg van het feit dat heel veel zaakvoerders (of nieuwe leidinggevenden) zowel stuurman als kapitein zijn op hun schip. Ze willen zelf continu het roer in handen hebben. Eénmaal jouw zaak of dienst een bepaalde grootte heeft, is het een kunst om het roer uit handen te geven, en jouw te focussen op jouw rol als kapitein!

 

Het is op een bepaald moment onmogelijk om nog bezig te zijn met alle details van jouw onderneming. Op een zeker moment moet je beslissen om jouw hoofdzakelijk nog te focussen op het bepalen van de richting en de grote lijnen, en de route over te laten aan jouw stuurmannen.

It doesn’t make sense to hire smart people and tell them what to do; we hire smart people so they can tell us what to do. (Steve Jobs)

 

Dit heeft veel voordelen: je blijft zelf het overzicht behouden van jouw organisatie, je mag de details los laten, je hoeft je niet met micro-management bezig te houden, en jouw onderneming kan al eens een dagje zonder jou functioneren! Tegelijkertijd responsabiliseer je jouw medewerkers, wat op zijn beurt weer een heel positieve invloed heeft op hun betrokkenheid!

 

  • Bepaal de richting, en laat jouw medewerkers mee de route bepalen
  • Hierdoor kan een medewerker maximaal gebruik maken van zijn sterktes en capaciteiten
  • Dit geeft een gevoel van inbreng en betrokkenheid, wat op zijn beurt enkel positieve resultaten heeft voor jouw bedrijf
  • Het zal je toelaten om eens wat meer los te laten, of met de groei van jouw bedrijf bezig te zijn

 

Om Pareto nog eens boven te halen: 20% van jouw inspanning levert 80% van het resultaat. Waarom zou je dan tijd steken in de 80% van het werk die bijna niets oplevert? Laat de details over aan jouw specialisten in jouw team, en ga 100% voor groei!

 

Wil je alle artikels nog eens nalezen? Dan kan je ze hier vinden. Zoek je een concreet actieplan om jouw HR naar een hoger niveau te tillen, download dan gerust mijn ebook, of kijk op https://upteamizer.eu

 

Upteamizer – Bring out the BEST in people!

 

About us

Upteamizer was founded in 2021 by HRinFlow, and is the ultimate result of a strong partnership with The Talentbox.

By joining forces, HRinFlow and The Talentbox have created a streamlined HR-solution that brings together their years of experience in Human Resources and the development & implementation of talent management tools.

HRinFlow’s expertise in small and midsized companies along with The Talentbox’s specialised knowledge of major organisations make Upteamizer a powerful solution ideal for businesses of all sizes and needs.

Our approach

We strive to provide clients with a unique approach that is completely different from our competitors. Our hallmark traits are efficiency, pragmatism, and simplicity—all while being mindful of the client’s needs and timeline. We offer unmatched levels of service, flexibility and speed every step of the way, also after the go-live.

Forget long-winded meetings and endless analysis – with immediate results you get to see clear, tangible improvements in no time at the best possible price!

BEST VIEWED ON LARGE SCREEN

For the best possible reading experience, we suggest you to visit this page on a PC or tablet.